Kinderen voelen feilloos aan wat je níet zegt, maar er wel is. Als ik kijk naar kinderen, zie ik zo vaak spanning. Ze moeten veel, er zijn verwachtingen van ze. Soms worden deze niet eens uitgesproken, maar wel ervaren. Hoe mooi zou het zijn als onze kinderen met al hun levenslust de wereld tegemoet kunnen treden, zonder alle zorgen die ze meenemen. Met die gedachte in mijn achterhoofd gaf ik een workshop aan leerlingen van de basisschool. Het thema was naar het Reikiprincipe: “Maak je vandaag geen zorgen.”
Samen leren- waar zitten je zorgen eigenlijk?
Iedereen maakt zich wel eens zorgen, legde ik de kinderen uit. ‘Het gaat er om hoe je er mee om gaat.’ Om maar meteen de vraag te stellen:‘Waar zitten je zorgen eigenlijk?’ Het bracht wat gelach, maar ook een hoop gefronste blikken. Waar zitten ze eigenlijk? Wat gebeurt er als je je handen er op legt? Veel handen verschoven naar de buik. Je zag steelse blikken naar de buurman, waar zaten zijn zorgen? Een ingang voor een prachtig gesprek.
In een korte meditatie voelden ze hoe hun lichaam voelde. Ze werden rustig van hun ademhaling en merkten op hoe zwaar de benen waren, of juist licht.
‘Ik weet wat ik met mijn adem kan doen om rustig te worden’
We tekenden een hand, en in elke vinger waar we dankbaar voor waren, of wat je kan doen als je je zorgen maakt. Ze kwamen met prachtige en praktische ideeën, die we deelden.
‘Kijk, mijn hand is vol Reiki.’
Wat kan je zelf doen?
In deze workshop ging ik met de kinderen een aantal oefeningen doen, die licht of rustgevend waren. Sommige oefeningen waren direct gelinkt aan mijn reikibeoefening, andere meer aan mijn leservaring. Zo pak je van alles mee. Als je ook aan de slag wil, geef ik je dit onderdeel van de workshop graag mee. Laat je weten hoe het voor je was?
Oefening
Ook als je geen Reiki hebt, kan je dit doen met kinderen. Het brengt aandacht en verbinding.
1. Doe je ogen dicht en haal allebei diep adem, drie keer. zorg dat je voeten op de grond staan en dat je niet afgeleid wordt.
2. Ga met je aandacht naar je zorgen. Het fenomeen ‘zorgen maken’. (Zorg dat je niet helemaal diep in de zorgen zakt, blijf je voeten op de grond voelen.) Als je het hardop zegt, waar voel je dat dan?
3. Neem even de tijd om dit goed te voelen. Samen.
4. Breng je handen naar die plek van de zorgen. Neem ook hier de tijd om dit goed te voelen. Wat doet het met jou, de plek en de zorgen?
5. Bespreek samen hoe dat was. Waar hebben jullie de handen geplaatst? En hoe was dat? En jij?
tips:
– Laat het lacherig worden als dat zo opkomt, dat is ook energie. Dit mogen jullie oefenen en leren. Niks hoeft meteen perfect.
– Laat maar los of je het een gekke plek vindt voor zorgen. Neem het maar serieus. Zo mag het verzachten.
– Je kan ook de kinderen begeleiden hierbij, en zelf met je aandacht daarbij zijn (dus niet meteen meedoen).
– Ga het gesprek aan over wat er ervaren is. Geef ruimte en zoek in jezelf een liefdevolle plek voor wat er gedeeld wordt.
En de zorgen? Met deze handreikingen konden de kinderen thuis verder aan de slag, zodat de zorgen steeds meer naar de achtergrond mogen verdwijnen.
Hoe is dat voor jou?
Josine Pennings 2022