Ik ben Josine Pennings (1980) en ik hou simpelweg van het onderwijs. De leerlingen die door de gangen struinen, de sfeer in de lerarenkamer, de geur, de leraren die zich keihard inzetten. De chaos en de structuur. Alles. Wat zou het toch mooi zijn als het onderwijs een fijnere, gezondere plek kon zijn: voor de leerling, de leraar, en iedereen die er mee verbonden is.
Waarom? We werken allemaal zó hard. En toch zijn er zovelen die er op stuk lopen. Dat kan anders, zie ik. Daar maak ik me hard voor.
Ik werkte in de afgelopen maanden aan twee schoolplannen, een jubileumboek. Ik gaf een workshop over energie aan meer dan 100 docenten. Zo wil ik vanuit ontspanning en inhoud bijdragen. Vaak vanuit de pen, met het gesprek als basisinstrument.
En verder: heb ik een gezin met man en twee kinderen, woon ik in Bunnik, houd ik van de kleuren van de herfst, ga ik graag wandelen, doe ik aan bootcamp, ben ik Reikimaster, was ik leraar Nederlands, lees ik veel en vind ik deze opsommingen niet altijd gemakkelijk.
Werkervaring
Mijn werkverhaal begint in de Tweede Kamer, waar ik de Kamerleden adviseerde over welzijn en gezondheidszorg. Wat heb ik er veel geleerd over systemen en transitie daarvan. Waar is het knooppunt, waar de energie samenkomt? Als je dát kan aanwijzen, kan er echt verandering komen.
Toen ik voor de klas stond, ging ik eerst mee in het systeem. De lessen geven zoals ik dacht dat ze hoorden, met bijbehorende druk en stress. Tot het moment dat ik wist dat het anders moest. De omslag kwam toen ik leerlingen zag die afhaakten in het systeem. Burn-outs en depressies zag ik steeds meer. Wat zijn we aan het doen? Wat voor systeem hebben we met elkaar gecreëerd?
Ik experimenteerde met reiki-oefeningen in de klas. Wat werden ze dan heerlijk rustig. En ik ook.
Ik startte met het belonen van wat ik fijn vond. Want: wat je aandacht geeft, groeit. Maar vooral werkte ik steeds meer met collega’s aan een fijnere en gezonde plek voor de leerlingen en onszelf. Het inzicht kwam: als ik wil bijdragen aan een fijner systeem, dan begin ik bij de docenten. Zo’n belangrijke functie en rol! Hoe kan je als docent de leerling zien als je het gevoel hebt bedolven te zijn onder het werk? Als je het omdraait: wat als docenten vanuit hun hele hart weer hun werk kunnen doen; wat mag er dan veranderen? Je begrijpt het: voor mij zijn docenten het knooppunt waar de energie samenkomt. Daar zit de veranderkracht. Vanuit zachtheid en rust. Ik zet me in, met alles wat ik de afgelopen jaren leerde, om bij te dragen aan die fijne leerplek voor kinderen en voor iedereen die in het onderwijs werkt.
De afgelopen jaren gaf ik trainingen en masterclasses aan docenten en begeleidde scholen in hun plannen voor de komende jaren. Mijn ervaring uit de Tweede Kamer, het regeneratief denken, mijn Reikibeoefening, mijn jarenlange ervaring in de klas en als schoolopleider: Ik neem alles mee. En weet op het juiste moment wat ‘in de mix’ te doen. Zodat er iets nieuws ontstaat. Elke keer weer. Eigenlijk precies wat er van jou gevraagd wordt op school.
Op mijn CV:
>> Ik heb mijn eigen praktijk: Reikipraktijki.
>> Ik ben doctorandus in de Nederlandse taal en letterkunde (RijksUniversiteit van Groningen)
>> Mijn eerstegraads lesbevoegdheid haalde ik in 2011. (ICLON, universiteit Leiden)
>> Ook ben ik gecertificeerd als Begeleider op school- BOSopleiding (ICLON, universiteit Leiden),
Ik blijf zoeken naar waar ik van kan leren. Mijn hele CV vind je hier.